Sunday, 22 September 2013

Islam tak susah pun :)

Bismillah..
pembuka bicara harini
hari yang mengantuk... Tapi, aku ada tugas yg perlu aku lakukan...

Bangun pagi, mcm biasa..
mulekan tugasan sebagai Hamba.. Hamba atau menjadi robot?
lihat orang sekeliling. tarik nafas dalam-dalam
robot? aku robot ke?
*sigh*

now... hidup dalam dunia penuh pancaroba dan penuh tipu daya.. yeahh itulah masalahnye.
kite kene KUAT

Aku pun kadang-kadang tersungkur saat diuji Tuhan..
tapi kalalah kite tahu kenape kite diuji, mesti kite faham sebabnye dan kite takkan give up.
sebab ape? sebab kite tahu Allah benci pada hamabNya yg berputus asa. why? sebab berputus asa dalam hidup boleh memudaratkan diri sendiri. tak caye? haha percayelah sebab itu hakikatnye.
lagipun dalam surah al-Baqarah ade cakap yg Allah akan uji kite, atas kemampuan kite. maknenye setiap ujian yg datang tu, kite boleh hadapai and settlekan lah kan. cume satu je yg kene elakkan..
iaitu Don't give up

ape pun yg berlaku dalam hidup, kembalilah pada Allah. bukankah dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang :) *senyum* 

dan harini aku nak cakap yg aku sibuk stalk, membace blog budak mato. aku tak kenal dia, tapi aku sukedakwah yg dia sampaikan. sebab? sebab bende tu mnyedarkan aku dan membuka mata hati aku.
and sgt memotivate kn diri aku yg PEMALAS ni.

so wahai kawan-kawan, wake up wake up!
Islam tak susah. aku ulangi TAK SUSAH!
*jerit kuat-kuat*

so tolong buat bende mudah dulu, sebab aku tahu bende mudah ni ramai orang payah sgt nak buat :
  • Jangan tinggal solat 5 waktu
  • try bace al-Quran seminggu sekali
  • tutup aurat (bukan balut) belajar.. slow-slow


try buat. selamat beramal. paksa diri, insya Allah mesti rase nak lagi. heeee

sekian......

No comments:

Post a Comment

search