Monday, 17 June 2013

jangan bersedih

Assalamualaikum.
dah lame rasenye tak update blog ni kan. sekarang mira dah berada di sem3 mengambil program UiTM di IKIP. Ramai sangat budak-budak sem 1. biaselah macam2 ragam yang mira jumpe. but itulah manusia. so terima jelah perangai mereka semua dengan berlapang dada. cume tak eloklah kot nak sombong bagai kan. 

tajuk post mira kalini pasal jangan bersedih atau dalam bahasa inggerisnye DONT BE SAD. Kite hidup dekat dunia ni memang macam ujian dan dugaan yang kite kene tempuh. yelah ayat dalam al-Quran pun ada cakap yg bermaksud "benarkah engkau itu beriman sedangkan kau belum diuji?" see. nampak tak?
ujian ni Allah bagi pada hambaNya untuk menguji seteguh mana keimanan kite. kadang-kadang perkara yang kecil pun boleh menjadi ujian dalam hidup kite. that why bile kite kene uji... kite jangan cepat melatah. ada sesetengah orang kan... baru diuji sikit dah nak bersangka buruk dengan Allah. eh... mana boleh mcam tu. kite sepatutnye terus bersangka baik dengan Yang Maha Kuasa. sebab ujian merupakan tanda kasihNya kepada kite.
fikirlah kenapa Allah menguji kite. fikir... semua yang berlaku itu pasti ada sebab dan ada hikmahnya yang tersembunyi. sometimes Allah beri ujian pada kite sebab Dia rindukan kite bile kite mule lupa padaNya. see... betapa cinta dan kasihnya Allah pada kite. Allah tak pernah lupe kite... ujian itu hadir kerana Allah terlalu rindu untuk mendengar kite merintih, meminta dan mengadu padaNya.
yang pasti ujian Allah tidak pernah berat untuk kite sebagai hambaNya. sebab ape? Allah menguji kite bile kite mampu menghadapinya. ya Allah...MASYA ALLAH. sungguh, Allah itu benarkan kasihkan kite. apepun yang berlaku.. jangalah bersedih.. kerana kite hidup di dunia memang untuk diuji kerana ganjaran di akhirat sana memanti. bersabrlah wahai hati.. Jangan bersedih.. La Tahzan Innallaha Ma'na (jangan bersedih sesungguhnya Allah bersama kite)

jumpe lagi di post yang lain ye :)
insya Allah 

No comments:

Post a Comment

search