Monday, 6 August 2012

SOLAT TU KAN WAJIB

Assalamualaikum :)

Bertemu lagi kita disini, okey harini mira nak cakap pasal solat.
oke first at all yang membuatkan mira nekad sgt nak buat post pasal solat ni sebabnya semnejak mira masuk IPT, mira tgk kbanyakn student kat sini tak solat. KEBANYAKN OKE. bukan semua. even lelaki pun. klu perempuan tu mira terima lagi klu dye tak solat... TAPI masalhnye takkan semuru hidup awak ber"ABC" tak fham betullah mira dengan manusia mcm ni. Bukan nak ckap pasal studentlah even kawan terdekat dgn mira pun tak solat. dah penat nak nasihat. bila ade msalah baru nak cari TUHAN. ape kau ingat solat, nak mngadu kat ALLAH time susah je ke? mira mmg geram okey. pernah sutau hari tu, lepakn ngan budak2 DIA, mase tu zuhur dah masuk then mira pun nak solat ngan kawan mira yg sorang ni(naseb dye alim tau) then tnye kat kwan lelaki ni, malas nak mention nama dye lah. tak baik aib2 orng ni. but this just for lesson and i want to share kay. tak berniat mahu aibkan sesiapa just nak berkongsi saja.mira tanye "kau tak solat ke?" dye bole jwab"aku cuti" oke tgk sgt susah kan remaja masa kini nak solat. padahal saudara kita kat negara lain solat dlm keadaan perang sampai ade yg tak dibenarkan solat pun ade. so aku berase sgt sedih dan marah. yelah orang yang tak solat tu merupakan msush orang ISLAM... TAKE NOTE!!!!

Sejujurnya time sekolah rendah mira selalu ponteng solat. klu ayah mira suruh solat, mira akn kurungkan diri dlm bilik seolah2 solat pdhal tak solat pun. tau tak? bila teringat balek perbuatan mira tuh, mira rase bodoh sgt. mira dpt kesedaran lepas ayah mira tunjukkan satu video ni. video tuh citer pasal seorang pemuda yg suke berfoya2 di waktu muda, tak pernah solat, selalu buat maksiat. satu hari tu dye ditakdirkan meninggal dunia kemudian dikebumikan. mira tak igt sgt cternye mcmane sbb mase tuh mira di alam persekolahan rendah. seingat mira ayah dye nak gali balik kubur dye sbb tak puas hati dgn punca kematian. so bila gali kubur tu balik, sgt memeranjatkn keadaan mayat pemuda tersebut. bayangkan mayat yg baru dikebumikan beberapa minit dan bila digali semula mayat seorang pemuda tu menjadi sgt mnggerunkan. jasadnya lebam seolah telah dibelasah teruk. rambutnya yg banyak menjadi sgt halus. ya ALLAH mmg sgt menakutkan. dahlah time tu malam, mira mase nak tidur teringat2 je citer tuh sbb tu bukan lakonan tapi hakikat. sampi hati mira terdeti "ya Allah jgn matikan aku hari ini, aku nak bertaubat padaMu ya ALLAH. Dan Alhamdulillah mira masih hidup sekrang dan diberi peluang bertaubat kepadaNya. mira ni bukanlah alim sgt tapi bila dah diberi peluang utk bertaubat, mira nak gunekn kesempatan sebaik mungkin.yelah kite tak tahu kite mati bila. malaikat IZRAIL kalau nak cabut nyawa kite mane boleh kite ckpa 'eh eh kejap aku nak bertaubat" kalau bole mcm tuh mira rase ramai dh manusia kat dunia nak terus buat maksiat.

sebelum melangkah ke alam IPT ni pun mira dh risau mcmnelah budak2 ni pdg aku nnt. mmg risau sbbnye yelah .. hehehe. biarlah rahsia. tapi Alhamdulillah sebb Allah bagi mira seorang kawan yg sekepale ngan mira. dahlah alim. mmg suke sgt dpt kwan mcmni. dye selalu ingtkan mira. klu nak usha budak kiba pun same2. ahahahaha. aceceh, terlebih sudah. okelah samapi sini je post mira.
kawan2 jgn lupe solat pule yer...

tak insaf lagi lepas tgk gambar ni?
tepuk dada tanya iman

No comments:

Post a Comment

search